top of page
  • Writer's pictureHeikki Laaksonen

Hääbändi Hilmapiirin kirjoitus heille perinteisestä hääkeikkapäivästä

Päivitetty: 14. syysk. 2019


Hilmapiirin tyypillinen keikkapäivä alkaa usein lauantaiaamuna, kun jokainen bändin jäsen tahollaan pakkaa mukaan oman tarpeistonsa. Hääkeikalla tarvitaan pitkä lista kalustoa, kuten soittimet (rummut, basso, useita kitaroita ja koskettimet), vahvistimet, kaiuttimet, mikseri, esiintymisvalot, telineet ja suuri määrä erilaisia piuhoja. Hilmapiirin kiistaton Tetris-mestari on bändin rumpali, joka saa huolellisesti asettelemalla sekä rummut että koko äänentoistojärjestelmän mahtumaan autoonsa.


Pari tuntia ennen häiden alkua saavumme juhlapaikalle yleensä kolmella autolla, sillä bändin jäseniä asuu Turussa, Salossa ja Helsingissä. Haluamme olla ajoissa paikalla, jotta voimme roudata ja kasata tavaramme sekä tehdä sound checkin häiritsemättä juhlaa. Kamojen pystyttämisestä syntyy väkisinkin melua ja ramppaamista juhlatilassa, eikä kukaan halua häissä katsella piuhoja vetäviä, pyllisteleviä soittajia tai kuunnella, kuinka pelkkää bassorumpua hakataan monta minuuttia. Sound checkissä kuunnellaan miltä kaiuttimet, jokainen soitin ja laulaja sekä koko bändi yhdessä kuulostavat, ja kuulokuvaan tehdään tarvittavat säädöt mikserin avulla.


Joillain bändeillä on mukana erillinen miksaaja, mutta Hilmapiirissä miksaus tehdään lavalta käsin. Pyrimme aina siihen, että äänenvoimakkuus on miellyttävä ja soittimet ovat hyvässä balanssissa keskenään. Miksauksessa eniten harmaita hiuksia aiheuttavat esimerkiksi kaikuisat, kiviset hallit tai yksinkertaisesti liian pienet tilat, joissa äänenvoimakkuus kasvaa helposti isoksi.


Kamojen pystyttämisen ja sound checkin jälkeen bändillä on vuorossa tuntitolkulla odottamista, sillä usein ensimmäinen setti alkaa vasta kahdeksan jälkeen illalla. Joskus osa bändistä saattaa lähteä käymään kotona, mutta yleensä välimatkat ovat niin pitkiä, että suurin osa jää juhlapaikalle valmistautumaan keikkaa varten ja kuluttamaan aikaa. Tämän takia oma, erillinen huone tai ”backstage” on bändille kullanarvoinen – siellä voimme rauhassa laittautua ja käydä läpi illan settejä. Koska päivä on bändille pitkä, arvostamme suuresti jos hääpari on varannut myös meille ruokailun. Monet pitopalvelut tarjoavat bändin (ja valokuvaajan) ruokailun edullisempaan hintaan, tai he voivat valmistaa yhtyeelle edullisemman aterian, vaikkapa kinkkukiusausvuoan. Ymmärrämme kuitenkin hyvin, jos budjetti ei veny bändin muonittamiseen - pääasia, että ruokailusta on yhdessä sovittu etukäteen.


Ennen juhlia pyydämme hääparilta illan suurpiirteisen aikataulun. Yksi asia häissä on kuitenkin varmaa: aikataulut venyvät. Mitä tiukempi aikataulu on, sitä suuremmalla todennäköisyydellä se tulee venymään. Jos voisin antaa yhden neuvon häitään suunnitteleville pareille, sanoisin, että älkää tehkö liian tiukkoja aikatauluja, älkääkä varsinkaan stressatko niistä illan aikana. Jättäkää ohjelmasta huolehtiminen kaasojen ja bestmanien tehtäväksi. Meidän bändiämme ei haittaa, jos esiintymisajat myöhästyvät, mutta veloitamme silti täyden hinnan, vaikka emme meistä riippumattomista syistä olisikaan ehtineet soittaa niin paljon kuin alun perin oli sovittu.


Yleensä joku bestmaneista tai kaasoista tulee vinkkaamaan meille, kun on aika aloittaa soittaminen. Illan ensimmäinen setti alkaa häätanssilla, jota koko juhlaväki tulee katsomaan. Hääparin ei kuitenkaan kannata ottaa paineita askelkuvioista, sillä harva kiinnittää niihin huomiota – tärkeintä on nauttia tunnelmasta ja hetken ainutlaatuisuudesta. Kappale on aina hääparin valitsema.


Usein soitamme koko ensimmäisen setin perinteistä tanssimusiikkia (valssit, foksit, tangot ym.), mutta voimme siirtyä häävalssin jälkeen myös suoraan bilemusiikkiin. Melko usein meiltä toivotaan ”alkuun pari valssia, ja siitä pikkuhiljaa menevämpään musiikkiin”. Heti häätanssin jälkeen osa juhlavieraista yleensä kaikkoaa seurustelemaan tai ulos vilvoittelemaan. Tämä ilmiö tapahtuu varsinkin silloin, jos illan aikana vapaalle yhdessäololle ei ole ollut aikaa tai juhlatilassa on hyvin kuuma. Osa vieraista jää kuitenkin pöytiin kuuntelemaan musiikkia, ja tanssimusiikki houkuttelee etenkin vanhempaa väkeä tanssilattialle.


Settien määrä ja niiden sisällöt suunnitellaan aina hääparin toiveiden mukaan. Tyypillisesti hääkeikka muodostuu kolmesta 45 minuutin setistä, mutta toisinaan soitamme vain kaksi settiä tai vaikkapa kolme lyhyempää, 30 minuutin settiä. Toteutamme aina häävalssitoiveen sekä mahdollisuuksien mukaan myös pari-kolme ohjelmistomme ulkopuolista toivekappaletta. Hääpari voi halutessaan poimia ohjelmistostamme kappaleita, jotka he ehdottomasti haluavat tai joita nimenomaan eivät halua kuulla. Teemme kuitenkin lopulliset settilistat aina itse, sillä juhlaparillekin on hauskempaa, että ne pysyvät yllätyksenä. Illan aikana pidämme myös aina ”tuntosarvet höröllä” ja reagoimme tilanteisiin nopeasti – jos tunnelma muuttuu, voimme muuttaa settilistaa myös lennosta.


Viimeistään illan toisessa ja kolmannessa setissä tulee kuuma. Vieraat tanssivat sydämensä kyllyydestä, riisuvat hiertäviä korkokenkiään ja pyyhkivät hikeä otsaltaan. Myös bändi yhtyy joraukseen, ja settien väliset tauot ovatkin tärkeitä hengähdyshetkiä niin soittajille kuin juhalakansallekin. Hyvin usein häissä ensimmäisen tauon aikana suoritetaan kimpun- ja sukkanauhanheitto, ja seuraavalla tauolla saatetaan laittaa yöpala tarjolle. Jos muuta ei ole sovittu, bändin tauot kestävät yleensä noin 15 minuuttia.


Hilmapiirillä on tapana lopettaa keikka koviin bilebiiseihin, joilla viimeisetkin juhlavieraat houkutellaan tanssimaan. Meidän lopetettuamme hääpari soittaa usein Spotifysta musiikkia, ja bileet jatkuvat bändin purkaessa tonttiaan. Järjestyssäännöistä johtuen joskus juhlapaikalta on poistuttava aikaisin, ja vieraat siirtyvät heti bändin lopetettua suoraan joko jatkoille tai nukkumaan. Hääparin toiveesta voimme lopettaa keikan myös ”illan viimeiseen hitaaseen” – tämä toimii etenkin jos bileet loppuvat samaan aikaan kun bändi lopettaa.


Illan aikana meidän mikrofoniamme ja äänentoistolaitteitamme saa käyttää, kunhan asiasta on etukäteen sovittu eikä kukaan mene säätämään laitteita omin päin. Laitteiden mahdollisesta käytöstä soiton loputtua pitää neuvotella erikseen, koska lähtökohtaisesti roudaamme kamamme saman tien pois. Ennen kotimatkaa teemme vielä ”idioottitsekin” ja tarkistamme, ettei mitään meidän tavaroitamme ole jäänyt lavalle tai takahuoneeseen. (Joskus niitä silti jää, ja onpa joku saattanut joutua kääntymään vielä takaisin hakemaan esimerkiksi juhlatilan ovessa roikkuvaa pukupussia.)


Häissä aina sattuu ja tapahtuu, eikä kommelluksilta voi välttyä. Hääbändin ja muiden palveluntarjoajien tehtävä onkin huolehtia, että siitä huolimatta päivä on onnistunut ja ikimuistoinen. Hyvällä hääkeikalla sekä juhlaväellä että bändillä on hauskaa, hiki virtaa ja meininki on huoleton. Meille tärkeintä koko päivässä on se, että hääpari on tyytyväinen. Hääbändissä soittaminen on ennen kaikkea asiakaspalvelutyötä.

Hilma/Hilmapiiri 

373 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page