• Heikki Laaksonen

Hääbändi Hilmapiirin kirjoitus heille perinteisestä hääkeikkapäivästä

Päivitetty: 14. syysk. 2019


Hilmapiirin tyypillinen keikkapäivä alkaa usein lauantaiaamuna, kun jokainen bändin jäsen tahollaan pakkaa mukaan oman tarpeistonsa. Hääkeikalla tarvitaan pitkä lista kalustoa, kuten soittimet (rummut, basso, useita kitaroita ja koskettimet), vahvistimet, kaiuttimet, mikseri, esiintymisvalot, telineet ja suuri määrä erilaisia piuhoja. Hilmapiirin kiistaton Tetris-mestari on bändin rumpali, joka saa huolellisesti asettelemalla sekä rummut että koko äänentoistojärjestelmän mahtumaan autoonsa.


Pari tuntia ennen häiden alkua saavumme juhlapaikalle yleensä kolmella autolla, sillä bändin jäseniä asuu Turussa, Salossa ja Helsingissä. Haluamme olla ajoissa paikalla, jotta voimme roudata ja kasata tavaramme sekä tehdä sound checkin häiritsemättä juhlaa. Kamojen pystyttämisestä syntyy väkisinkin melua ja ramppaamista juhlatilassa, eikä kukaan halua häissä katsella piuhoja vetäviä, pyllisteleviä soittajia tai kuunnella, kuinka pelkkää bassorumpua hakataan monta minuuttia. Sound checkissä kuunnellaan miltä kaiuttimet, jokainen soitin ja laulaja sekä koko bändi yhdessä kuulostavat, ja kuulokuvaan tehdään tarvittavat säädöt mikserin avulla.


Joillain bändeillä on mukana erillinen miksaaja, mutta Hilmapiirissä miksaus tehdään lavalta käsin. Pyrimme aina siihen, että äänenvoimakkuus on miellyttävä ja soittimet ovat hyvässä balanssissa keskenään. Miksauksessa eniten harmaita hiuksia aiheuttavat esimerkiksi kaikuisat, kiviset hallit tai yksinkertaisesti liian pienet tilat, joissa äänenvoimakkuus kasvaa helposti isoksi.


Kamojen pystyttämisen ja sound checkin jälkeen bändillä on vuorossa tuntitolkulla odottamista, sillä usein ensimmäinen setti alkaa vasta kahdeksan jälkeen illalla. Joskus osa bändistä saattaa lähteä käymään kotona, mutta yleensä välimatkat ovat niin pitkiä, että suurin osa jää juhlapaikalle valmistautumaan keikkaa varten ja kuluttamaan aikaa. Tämän takia oma, erillinen huone tai ”backstage” on bändille kullanarvoinen – siellä voimme rauhassa laittautua ja käydä läpi illan settejä. Koska päivä on bändille pitkä, arvostamme suuresti jos hääpari on varannut myös meille ruokailun. Monet pitopalvelut tarjoavat bändin (ja valokuvaajan) ruokailun edullisempaan hintaan, tai he voivat valmistaa yhtyeelle edullisemman aterian, vaikkapa kinkkukiusausvuoan. Ymmärrämme kuitenkin hyvin, jos budjetti ei veny bändin muonittamiseen - pääasia, että ruokailusta on yhdessä sovittu etukäteen.


Ennen juhlia pyydämme hääparilta illan suurpiirteisen aikataulun. Yksi asia häissä on kuitenkin varmaa: aikataulut venyvät. Mitä tiukempi aikataulu on, sitä suuremmalla todennäköisyydellä se tulee venymään. Jos voisin antaa yhden neuvon häitään suunnitteleville pareille, sanoisin, että älkää tehkö liian tiukkoja aikatauluja, älkääkä varsinkaan stressatko niistä illan aikana. Jättäkää ohjelmasta huolehtiminen kaasojen ja bestmanien tehtäväksi. Meidän bändiämme ei haittaa, jos esiintymisajat myöhästyvät, mutta veloitamme silti täyden hinnan, vaikka emme meistä riippumattomista syistä olisikaan ehtineet soittaa niin paljon kuin alun perin oli sovittu.


Yleensä joku bestmaneista tai kaasoista tulee vinkkaamaan meille, kun on aika aloittaa soittaminen. Illan ensimmäinen setti alkaa häätanssilla, jota koko juhlaväki tulee katsomaan. Hääparin ei kuitenkaan kannata ottaa paineita askelkuvioista, sillä harva kiinnittää niihin huomiota – tärkeintä on nauttia tunnelmasta ja hetken ainutlaatuisuudesta. Kappale on aina hääparin valitsema.