Häämusiikkisanastoa

Vanhempienvalssi


Perinteisesti häätanssit aloitetaan morsiusparin valssilla, jonka jälkeen toiseen valssiin tulevat mukaan morsiusparin vanhemmat ja kolmanteen valssiin koko juhlaväki.
Häätanssi


Hääparin tanssima tanssi. Tahtilaji on eri kuin valssissa. Häätanssin jälkeen bändi yleensä aloittaa ensimmäisen soitettavan settinsä.
Häämarssi


Kirkossa soitettavat kappaleet, joiden aikana hääpari tulee alttarille ja poistuu kirkosta.
Häävalssi


Hääparin tanssima tanssi. Tahtilaji valssissa on 3/4. Tämän jälkeen yleensä bändi aloittaa ensimmäisen soitettavan settinsä.
Setti


Soittajien ohjelmistostaan kokoama valikoima esitettäviä kappaleita. Yhteen settiin sisältyy n. 10-12 kappaletta, jolloin yhden setin kesto on n. 45-60 minuuttia. Tavanomaisin kesto yhdelle setille on 45 minuuttia.
Settilista


Lista kappaleista, joita bändi aikoo esittää.
Soundcheck


Bändi tai yhtye valmistelee ja testaa soittimet ja äänentoistolaitteet. Soundchekissä kuunnellaan myös tilan ongelmalliset kohdat esimerkiksi kaikuisissa juhlapaikoissa.
Perinteinen tanssimusiikki


Perinteisellä tanssimusiikilla häiden yhteydessä tarkoitetaan yleensä valssia, humppaa, buggia sekä vaihtoaskeleelle sopivia tangoa, foxtrotia ja beatia. Muut perinteisen tanssimusiikin tyylilajit, kuten jenkka, polkka, masurkka, samba ja rumba, eivät yleensä kuulu settilistoille niiden hankalampien askelkuvioiden vuoksi.
PA-laitteet


Äänen vahvistamiseen käytettävät laitteet, eli esimerkiksi kaiuttimet.
AUX-johto


Johto, jolla saa toistettua musiikkia esimerkiksi tietokoneelta tai puhelimesta. AUX-johdon toinen pää on 3,5mm plugiliitin, joka soveltuu esimerkiksi puhelimien kuulokeliitäntään. Toinen pää johdosta voi olla erilainen riippuen siitä, mitä kautta musiikkia halutaan kuunneltavan.
Varausmaksu


Osalla bändeistä tai yhtyeistä on käytössä varausmaksu, jolloin tilaaja maksaa osan sovitusta keikkapalkasta etukäteen. Mikäli tilaaja peruuttaa sovitun keikan, varausmaksu tai osa siitä jää bändille.
Sävellaji


Sävellajeja on olemassa siksi, että kappaleita voidaan soittaa ja laulaa korkeammalta tai matalammalta.
Tahtilaji


Sävellyksen sisäinen rytmi kuvataan nuottikirjoituksessa tahtijaolla.
Transponointi


Musiikkikappaleiden sävellajeja joudutaan usein muuttamaan laulajien tarpeisiin, sillä sävellajin tulee sisältää laulajalle sopivia tasoja. Sävellajin säätöä, muuttamista matalammaksi tai korkeammaksi, kutsutaan transponoinniksi. Kappaleen alkuperäisesittäjä on voinut olla korkea- tai matalaäänisempi, joten samalla korkeudella laulaminen ei aina ole mahdollista.
Backstage


Tila tai huone, jossa bändi voi odotella, laittautua ja valmistautua esiintymiseen.