• Heikki Laaksonen

Kruuvaus hääbändin kullanarvoisia vinkkejä häämusiikkeja suunniteleville

Päivitetty: 14. syysk. 2019

Kruuvauksen kirjoitus hääbändin tilaajille. Lue teksti ja vinkit! :)


Vaihe 1.

Mieti, mitä musiikilta haluat. Onko tarkoitus tunnelmoida taustamusiikin soljuessa ihanasti tärykalvon aistinystyröille? Haluatko pyörähtää supisuomalaiseen lavatanssieksotiikkaan? Oletko valmis räjäyttämään oman ja kanssajuhlijoiden tajunnan veret seisauttavilla tanssiliikkeillä viimeisimpien bilehittien tahtiin? Oletko pesunkestävä rokkari? Vaikka kyseessä on hääparin unelmien päivä, voi musiikin suhteen olla hyvä uhrata hetki ajatus sille, minkä tyylinen musiikki voisi toimia koko hääväen keskuudessa ja nostaa tunnelman kattoon viimeistä kattoparrua myöten. Bilebändiä valittaessa onkin hyvä kurkata bändin

ohjelmistoa, joka antaa jo kattavan kuvan siitä, minkälaista tyylisuuntaa olisi tulossa. Usein ohjelmisto on nähtävissä bändin nettisivuilla.


Vaihe 2.

Missä häät pidetään? Jo hääpaikka määrittää sitä, mikä tulee olemaan bändin kannalta järkevää. Jotkut tilat eivät kertakaikkiaan pysty pitämään sisällään sitä kaikkea musiikillista riemuvoittoa, jota bändi tykittää. Kukaan ei kuitenkaan halua lopputulosta, jossa bändi soittaa yksin juhlaväen ollessa pihalla melusaastetta paossa. Bändiltä kannattaa rohkeasti kysyä myös, keikkailevatko he kenties pienemmillä kokoonpanoilla, jolloin kompromissi tilan kanssa on mahdollista suorittaa. Tässä vaiheessa on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että pienempi kokoonpano tarkoittaa myös erilaisia sovituksia kappaleista, jolloin ne eivät välttämättä kuulosta enää samalta kuin levyllä. Tämähän ei ole missään nimessä huono asia, mutta se on hyvä huomioida. Jos olet epävarma, minkä kokoinen bändi tilaan mahtuu, niin kannattaa kysyä juhlapaikalta aiempia kokemuksia. Bändi on myös saattanut keikkailla jo kyseisessä tilassa ja tietää mikä toimii.


Vaihe 3.

Mistä tietää, että bändi on hyvä? Bilebändien kiistaton ykkönen mainostajissa on puskaradio. Legendat leviävät eteenpäin siitä bändistä, joka tanssitti vieraat hurmokseen tai aiheutti poliisihälytyksen liian raisuksi äityneellä yhteislaululla. Mikäli kuitenkin pelkkään huhupuheeseen luottaminen tuntuu arveluttavalta, löytyy bändeiltä usein jonkinlainen ääninäyte, jonka varaan voi perustaa oman mielipiteen. Yksi kikka on myös kurkata bändin keikkakalenteria ja sen varaustilannetta. Näyttääkö kiireiseltä? Tämä on yleensä merkki siitä, että bändistä on tykätty aiemmin, joten bändi voisi olla sinunkin häihisi sopiva.


Vaihe 4.

Löysit hyvän bändin mutta hinta aiheuttaa hikikarpaloita otsalle? Tyypillisesti häissä soittoaika on 3 x 45min. Ei kuulosta kovin pitkältä työpäivältä. Mutta siihen kun lisätään matkat, bänditreenit, odottelu hääpaikalla, roudaamiset ja laittautuminen esiintymiskuntoon, alkaa päivällä olla helposti mittaa jo 12-20h, joskus jopa enemmänkin, ja yhtäkkiä tuntipalkka onkin jo huomattavasti maltillisempi. Ammattilaisille kuuluu ammattilaisten palkka. Tänä päivänä yhä useampi on musiikin koulutettu ammattilainen, joka ansaitsee elantonsa keikkailulla ja maksaa myös sitä kautta veronsa. Vaikka tätä tehdäänkin rakkaudesta lajiin ja musiikkiin, on siitä hyvä jäädä käteen jotain, millä maksaa laskut. Ja kyllä, Spotifyn saisi käytännössä

ilmaiseksi, mutta huudattaako se kansaa Tin