top of page
  • Writer's pictureHeikki Laaksonen

Kruuvaus hääbändin kullanarvoisia vinkkejä häämusiikkeja suunniteleville

Päivitetty: 14. syysk. 2019

Kruuvauksen kirjoitus hääbändin tilaajille. Lue teksti ja vinkit! :)


Vaihe 1.

Mieti, mitä musiikilta haluat. Onko tarkoitus tunnelmoida taustamusiikin soljuessa ihanasti tärykalvon aistinystyröille? Haluatko pyörähtää supisuomalaiseen lavatanssieksotiikkaan? Oletko valmis räjäyttämään oman ja kanssajuhlijoiden tajunnan veret seisauttavilla tanssiliikkeillä viimeisimpien bilehittien tahtiin? Oletko pesunkestävä rokkari? Vaikka kyseessä on hääparin unelmien päivä, voi musiikin suhteen olla hyvä uhrata hetki ajatus sille, minkä tyylinen musiikki voisi toimia koko hääväen keskuudessa ja nostaa tunnelman kattoon viimeistä kattoparrua myöten. Bilebändiä valittaessa onkin hyvä kurkata bändin

ohjelmistoa, joka antaa jo kattavan kuvan siitä, minkälaista tyylisuuntaa olisi tulossa. Usein ohjelmisto on nähtävissä bändin nettisivuilla.


Vaihe 2.

Missä häät pidetään? Jo hääpaikka määrittää sitä, mikä tulee olemaan bändin kannalta järkevää. Jotkut tilat eivät kertakaikkiaan pysty pitämään sisällään sitä kaikkea musiikillista riemuvoittoa, jota bändi tykittää. Kukaan ei kuitenkaan halua lopputulosta, jossa bändi soittaa yksin juhlaväen ollessa pihalla melusaastetta paossa. Bändiltä kannattaa rohkeasti kysyä myös, keikkailevatko he kenties pienemmillä kokoonpanoilla, jolloin kompromissi tilan kanssa on mahdollista suorittaa. Tässä vaiheessa on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että pienempi kokoonpano tarkoittaa myös erilaisia sovituksia kappaleista, jolloin ne eivät välttämättä kuulosta enää samalta kuin levyllä. Tämähän ei ole missään nimessä huono asia, mutta se on hyvä huomioida. Jos olet epävarma, minkä kokoinen bändi tilaan mahtuu, niin kannattaa kysyä juhlapaikalta aiempia kokemuksia. Bändi on myös saattanut keikkailla jo kyseisessä tilassa ja tietää mikä toimii.


Vaihe 3.

Mistä tietää, että bändi on hyvä? Bilebändien kiistaton ykkönen mainostajissa on puskaradio. Legendat leviävät eteenpäin siitä bändistä, joka tanssitti vieraat hurmokseen tai aiheutti poliisihälytyksen liian raisuksi äityneellä yhteislaululla. Mikäli kuitenkin pelkkään huhupuheeseen luottaminen tuntuu arveluttavalta, löytyy bändeiltä usein jonkinlainen ääninäyte, jonka varaan voi perustaa oman mielipiteen. Yksi kikka on myös kurkata bändin keikkakalenteria ja sen varaustilannetta. Näyttääkö kiireiseltä? Tämä on yleensä merkki siitä, että bändistä on tykätty aiemmin, joten bändi voisi olla sinunkin häihisi sopiva.


Vaihe 4.

Löysit hyvän bändin mutta hinta aiheuttaa hikikarpaloita otsalle? Tyypillisesti häissä soittoaika on 3 x 45min. Ei kuulosta kovin pitkältä työpäivältä. Mutta siihen kun lisätään matkat, bänditreenit, odottelu hääpaikalla, roudaamiset ja laittautuminen esiintymiskuntoon, alkaa päivällä olla helposti mittaa jo 12-20h, joskus jopa enemmänkin, ja yhtäkkiä tuntipalkka onkin jo huomattavasti maltillisempi. Ammattilaisille kuuluu ammattilaisten palkka. Tänä päivänä yhä useampi on musiikin koulutettu ammattilainen, joka ansaitsee elantonsa keikkailulla ja maksaa myös sitä kautta veronsa. Vaikka tätä tehdäänkin rakkaudesta lajiin ja musiikkiin, on siitä hyvä jäädä käteen jotain, millä maksaa laskut. Ja kyllä, Spotifyn saisi käytännössä

ilmaiseksi, mutta huudattaako se kansaa Tinakenkätytön tahtiin tai pystyykö se luomaan shown, jota muistellaan vielä lämmöllä vuosienkin päästä?


Vaihe 5.

Pitääkö bändin syödä? Kaikki alkaa olla jo hyvin auringon alla, mutta budjettia laskiessa viivan alapuolelle jää miinusmerkkinen luku, kun pitopalvelun laskuun lisätään nälkäiset muusikot. Käytännöt vaihtelevat tässä asiassa paljon niin bändien kuin tilaajienkin puolesta, ja tässä yleensä pallo onkin tilaajalla; ruoka harvoin on kuitenkaan kynnyskysymys. Yksi hyvä vinkki on, että jos juhlapaikka sijaitsee kaukana sivistyksestä ja lähin aakkosasema on kaukainen muisto vain, voit saada bändistä elinikäisiä ystäviä tarjoamalla heille jotain särvintä jääkaappiin. Hyvä ruoka, parempi mieli!


Vaihe 6.

”Varataan ensin kaikki muut niin bändiinhän ehtii vielä palata myöhemminkin.” Virhe. Erityisesti kesäsesongin lauantait ovat yhtä haluttua tavaraa kuin ämpärit Tokmannin avajaisissa. Siispä jos olet jo löytänyt mieleisesi bändin, on se hyvä varata heti kun juhlapäivä- ja paikka on lyöty lukkoon. Yksityiskohdat ehtii selvitellä myöhemminkin. Vuosi vuodelta hääparit ovat yhä aikaisemmin liikkeellä, joten ei ole ollenkaan liioiteltua varata bändiä jo esim. vuosi etukäteen. Säästyt myös viime hetken stressiltä ja saat varmasti juuri sen bändin, minkä halusitkin. Jos kuitenkin sattuu käymään niin ohraisesti, että bändi onkin

varattu ja tunnet palan nousevan kurkkuun, kun mietit joutuvasi käymään koko prosessin alusta saakka, niin ei hätää! Kannattaa kysyä myös bändiltä suosituksia muista bändeistä. Piirit ovat pienet, ja kollegiaalinen hyväveli-verkosto yleensä toimii.

Kaikki vaiheet suoritettu? Bändi varattu? Hyvä. Vuosisadan bileet ovat valmiit alkavaksi!

157 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page