top of page
  • Writer's pictureHeikki Laaksonen

Laulaja Elina Arlinin ajatuksia hääesiintyjän työstä

Täällä kirjoittelee Elina Arlin, Sense-yhtyeen laulaja, trubaduuri ja freelancermuusikko. Halusin kerätä häämusiikki-sivuston lukijoille ajatuksia hääesiintyjän työstä laulajan näkökulmasta ja siitä, mitä erityispiirteitä hääkeikkailuun kuuluu. Hääkeikkojen lisäksi esiinnyn kaikenlaisissa muissakin tilaisuuksissa, mutta häät ovat esiintyjälle hieman erilainen tilaisuus kuin muut keikkatilanteet.

Minulle koko hääkeikan tärkein kohta on häävalssin laulaminen. Häävalssin aikana koko oma keskittyminen menee hääpariin, ja haluan laulaa aina sanat suoraan heille. Uskon hyvään energiaan ja positiivisen ajattelun voimaan, ja häätanssin aikana keskityn koko sydämestäni toivomaan hääparille hyvää, onnellista elämää. Saman toiveen voi aistia yleisöstä, ja häiden ainutlaatuinen tunnelma on juuri tässä. Kaikki toivomme yhdessä onnea hääparille. <3 On tosi etuoikeutettua olla tuossa tilanteessa mukana. Muilla keikoilla avausnumero on nimenomaan bändin ”esittelybiisi” ja päähuomio on bändissä. Häissä mekin haluamme, että päähuomio on häätanssissa juuri hääparissa. Samoin illan viimeisessä kappaleessa haluan, että huomio on hääparissa. Häissä bändi ei ole pääosassa vaan hääpari on illan tähdet.

Esiintymistilaisuus on aina ennen kaikkea vuorovaikutustilanne. Keskityn aistimaan yleisöä ja heidän usein sanattomiakin toiveita ja muokkamaan tarvittaessa suunnitelmia lennosta. Uskon, että vuosien saatossa tähän on tullut pelisilmää. Toki myös luotto omaan instrumenttiosaamiseen antaa vapauden keskittyä esiintymiseen ja häätunnelmaan (versus että pitäisi miettiä toimiiko ääni, pelaako soittimet jne). Vuorovaikutus yleisön kanssa näkyy myös soiton dynamiikan muokkauksessa ja kappalelistojen muuttamisessa tilanteen vaatimaan suuntaan. Juhlien vieraat eivät ole tulleet paikalle meitä varten, vaan me heitä varten - tämä määrittää sitä, että soitamme musiikkia, jota uskomme vieraiden haluavan kuulla ja joka tuntuu juuri kyseiselle yleisölle toimivalta.

Usein hääparit haluaavat juuri laadukkaan ammattibändin. Uskon tällä termillä tyypillisesti tarkoitettavan musiikin laatua ja esiintymiseen liittyvää ammattitaitoa (tuliko sinullekin se ensimmäisenä mieleen?), minkä toki ymmärtää - sehän on se näkyvä ja kuuluva lopputulos. Ammattitaitoa voi musiikin saralla hankkia sekä koulutuksesta että kentältä, ja suurimmassa osassa tapauksista varmaankin näistä molemmista. Musiikin laatu onkin ammattilaisuuden tärkeä mittari. Itselleni laadukas musiikki edustaa mitä vain musiikkityyliä, kunhan se on soitettu hyvin ja tyylilajin vaatimalla tavalla. Laadukkaaseen musiikkiin kuuluu taito saada musiikki ulos hyvin (eli tekniset valmiudet soittaa tai laulaa kappale) sekä taito tulkita musiikkia. Nuo kulkevat aivan käsikädessä. Esiintyjältä vaaditaan myös ennenkaikkea uskallusta hypätä musiikin ja tilaisuuden fiilikseen mukaan! Meidän työ on onnistunut, kun yleisö viihtyy ja musiikki palvelee tarkoitustaan. Siinä mielessä hääkeikkailu on hyvinkin asiakaspalveluammattia.


Ammattilaisuuteen liittyy myös luotettavuus. Avaan seuraavaksi miten luotettavuus ja budjetti liittyvät toisiinsa. Ammattibändin toinen tärkeä tunnuspiirre on esiintymispalkkion laskutus - työkseen muusikkona itsensä elättävät myös maksavat palkkiosta verot ja eläkemaksut. Tässä kohtaa hääkeikat ja muut yksityistilaisuudet ovatkin ainoa tilanne, jossa ammattibändeillä on ”haastajina” amatööribändejä, jotka tekevät keikkoja harrastuspohjalta ja usein pimeästi maksamatta veroja ja eläkekuluja. Laskutushinta on tietenkin käteishintaa (eli pimeää hintaa) korkeampi ja ammattibändit eivät pysty kilpailemaan hinnassa amatööribändien kanssa. Vastaavasti he eivät voi kilpailla kanssamme musiikin laadussa, muuntautumiskyvyssä tai luotettavuudessa tehdä molempia osapuolia sitova sopimus keikasta. Pimeä keikka = virallisesti ei keikkaa ollenkaan. Tällöin myös hääbändi voi peruuttaa keikan ilman seuraamuksia. Valitettavan usein meillekin tulee kyselyjä, että alunperin budjettisyistä on buukattu harrastelija-hääbändi, joka onkin perunut keikan ja tilalle etsitään luotettavaa ammattibändiä. Nämä ovat usein aivan viime hetken kyselyitä, jolloin meillä keikkakalenteri on ollut hyvän aikaa jo buukattuna. Esiintymissopimuksen teko on hyvä turva niin esiintyjän kuin tilaajankin kannalta. Sitä kannattaa pyytää bändiltä, jos bändi ei sitä automaattisesti tarjoa. Suosin itse avoimuutta tässäkin asiassa: kun sopimus on selkeä, niin hääpari voi huoletta keskittyä luottavaisin mielin suunnittelemaan tärkeää päivää ilman stressiä mahdollisista viime hetken perumisista.


Häiden (ja toki muiden yksityistilaisuuksien) tunnuspiirre muihin keikkoihin verrattuna on myös toivekappaleet. Konserttiesiintymisissä, lauluyhtyekeikoilla, oman musiikin keikoilla ja firmojen bileissä ei tyypillisesti soiteta toivekappaleita ollenkaan, kun taas häissä ne kuuluvat asiaan. Yleensä hääpari toivoo ainakin häätanssikappaleen ja mahdollisesti jonkun toisen toivebiisin. Lisäksi aina itse kannustan esittämään toiveita enemmänkin, koska silloin tiedämme tarkemmin millaisesta musiikista hääpari tykkää ja voimme painottaa sen henkistä ohjelmistoa illan aikana. Olemmekin esittäneet häätanssina kaikkea perinteisistä valsseista Metallicaan ja 12-sivuisesta modernista tilaussävellyksestä Whitney Houstoniin.


Uskon, että esiintyjä tekee aina työtään persoonansa kautta. Meidänkin bändissä on tosi erilaisia persoonia keskenään. Emme vedä lavalle astuessa mitään ”keikkaroolia” päälle, vaan esiintymistilanteessa ollaan läsnä kukin omalla tavallamme. Luotan aitouteen ja haluan elää hetkessä myös lavalla. Keikan aikana kaikki muu unohtuu, ja ehkä juuri se vetää lavoille viikko toisensa jälkeen. Rakastan keikkailua ihan älyttömän paljon. Vaikka olisin kuinka väsynyt ennen keikkaa, niin ensitahdeista asti väsymys katoaa ja euforia valtaa mielen. Omia palkitsevimpia kokemuksia on ollut joidenkin perheiden ”luottomuusikoksi” päätyminen. Olen esiintynyt samojen perheiden ja sukujen sisällä useimmissa häissä, ristiäisissä, synttäreillä ja hautajaisissa. Tässä työssä todellakin pääsee osaksi ihmisten iloja ja suruja. Häät ovat juhlat iloisimmasta päästä, joten ne ovat tosi mieluisia esiintymistilaisuuksia minulle. Jokainen hääpari on erilainen, tunnelma ainutlaatuinen ja päivä parille ikimuistoinen. Ei hääkeikkailuun voi siksi koskaan kyllästyä. ❤️ #häämusiikki #hääbändi #häät2020 #häät2021 #häävalssi www.haamusiikki.com/sense www.haamusiikki.com/elinaarlin

255 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page